Dikan

Dikan

2.420,00 RSD

Лазо Средановић – Никола Лекић

 

Ово је друга књига о Дикану, стрип-јунаку чије смо бројне авантуре пратили у „Политикином Забавнику“ од далеке 1969. године. Идеју за настанак овог аутентичног лика (српског Астерикса, како га многи називају), добио је новинар и уредник „Забавника“ Никола Лекић а живот му је кроз цртеж удахнуо Лазо Средановић. Кроз књигу Дикан и уз Дикана сценаристички су, осим Лекића, учествовали још и Нинослав Шибалић, Бранко Ђурица, Миленко Матицки, Слободан Ивков као и сам Лазо Средановић, а уз његове и догодовиштине стрица Вукоја стасале су и одрастале генерације љубитеља стрипа, а и шире.

  • ИСБН 978-86-84497-49-1
  • Повез: тврд
  • Број страна: 240
  • Писмо: ћирилица
  • Формат: 33×24,5 цм
  • Издавач: Информатика а. д.
Broj artikla: 81807 Kategorija:

Opis

Ovo je druga knjiga o Dikanu

strip-junaku čije smo brojne avanture pratili u „Politikinom Zabavniku“ od daleke 1969. godine. Ideju za nastanak ovog autentičnog lika (srpskog Asteriksa, kako ga mnogi nazivaju), dobio je novinar i urednik „Zabavnika“ Nikola Lekić a život mu je kroz crtež udahnuo Lazo Sredanović. Kroz Dikana i uz Dikana scenaristički su, osim Lekića, učestvovali još i Ninoslav Šibalić, Branko Đurica, Milenko Maticki, Slobodan Ivkov kao i sam Lazo Sredanović, a uz njegove i dogodovištine strica Vukoja stasale su i odrastale generacije ljubitelja stripa, a i šire.

U ovoj knjizi nalaze se epizode objavljivane od 1971. do 1974. (uključujući i jednu epizodu iz 1982/83. „Dikan i pretnja sa Oriona“): „Dikan i poslednje Frrruke“, „Dikan i prvi reli“, „Dikan i turistička zver“, „Dikan i lokalni tiranin“, „Dikantrop i Vesna Sapiens“ i „Dikan i špijuni“.

O Dikanu i njegovim autorima pišu i govore Miriam Repič-Lekić (supruga Nikole Lekića), Lidija Četić (Lekićeva nećakinja), Petar Marš, Milan Tlačinac kao i urednik izdanja Zoran Stefanović, koji je posebno za ovu priliku napravio i obiman razgovor sa Lazom Sredanovićem.

Bez sumnje „Dikan 2“ je štivo za sve one koji vole stripove i knjige a naročito za one koji su ljubitelji mladog staroslovenskog junaka i njegovog strica Vukoja i koji su uz njihove brojne zgode i nezgode polako prelazili iz sveta detinjstva i beskrajne mašte u svet odraslih.

Dodatne informacije

Težina 1,436 kg
Go to Top