Srpski narodni kalendar za 2017. godinu

Srpski narodni kalendar za 2017. godinu

250,00 RSD

Nema na zalihama

Dragomir Antonić

Srpski narodni kalendar predstavlja skup pravila, propisa o vremenskom računanju i deljenju vremena na vremenske jedinice (dane, sedmice, mesece, godine). Reč kalendar potiče od latinske reči kalenda, što znači prvi dan u mesecu. U novije vreme postoje i mišljenja da reč potiče od srpske reči kolodar.

  • ISBN: 978-86-519-0161-7
  • Povez: Mek
  • Broj strana: 342
  • Pismo: Ćirilica
  • Format: 160x11cm
  • Izdavač: Informatika a.d.

Nema na zalihama

Broj artikla: 86276 Kategorije: ,

Opis

Srpski narodni kalendar je knjiga u kojoj su  znalački, povremeno i duhovito, zabeležena i opisana narodna verovanja, znanja i običaji koje su Srbi čuvali kroz istoriju. Opisana su verovanja o Mesecu, Suncu i zvezdama. Sačuvana su verovanja o mnogim prirodnim pojavama i kako se prema njima odnositi. Svaka Krsna slava u Srba je zabeležena i jednostavnim rečima opisan život svetitelja čije se ime slavi.

Kao malo koji narod na svetu, Srbi imaju razvijen i bogat vlastiti narodni kalendar, sa sopstvenim nazivima meseci, nedelja i dana u sedmici. Prvi put je objavljen 1988. godine, i otad se povremeno pojavljuje više od dve decenije.

U Srpskom narodnom kalendaru za 2017/7515. godinu javlja se neobična pojava. Retka je, a ono što je retko, što izlazi iz uobičajenih tokova, uvek izaziva nagađanje. Prvi dan ove 2017. godine jeste nedelja i tad se završava ciklus porodičnih praznika koji se u narodu zove Oci. O čemu se zapravo radi?

Dodatne informacije

Težina 0,250 kg
Go to Top