Na svečanosti koja je održana u Kamenoj sali Radio Beograda u utorak, 12. februara, program kulture i umetnosti, Radio Beograd 2, proslavio je 61. rođendan. Tom prilikom uručena je i nagrada „Nikola Milošević“, za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljenu u prethodnoj godini profesoru Jovanu Babiću za delo Ogledi o odbrani u izdanju „Službenog glasnika“.

Nagrada N Milosevic 2019 dodeljena dr Jovanu Babiću

Nagrada N Milosevic 2019 dodeljena dr Jovanu Babiću

Prisutnima u Kamenoj sali Radio Beograda obratili su se direktor Radio Beograda Milan Nedić, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac, član žirija za dodelu priznanja „Nikola Milošević“ prof. dr Dragan Prole, direktor Sektora za izdavanje knjiga „Službenog glasnika“ Petar V. Arbutina, kao i laureat, dr Jovan Babić.

Kamena sala Radio Beograda

Kamena sala Radio Beograda

O priznanju „Nikola Milošević“, koje dodeljuje Radio Beograd 2, odlučivao je žiri koji je radio u sastavu prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), prof. dr Milo Lompar i prof. dr Dragan Prole.

Prema njihovom mišljenju, Jovan Babić je na visokom teorijskom nivou analizirao fenomene našeg savremenog sveta i time se izdvojio od 44 knjige koje su prispele na ovogodišnji konkurs. „Autor u monografiji predstavlja nešto što bi se moglo nazvati fenomenologijom zla i kroz prizmu kurcijalnih etičkih kategorija posmatra probleme identiteta, kako ličnog tako i kolektivnog, probleme secesije, pravednog rata, humanitarnih intervencija i političkih sankcija“, stoji u obrazloženju.

Dr Jovan BAbić

Dr Jovan BAbić

„Nova zla parazitiraju na starim zlima. Doktrinarno zlo dobija formu aktivnog i borbenog zauzimanja stanovišta da oni koji nam se ne dopadaju nisu samo zli nego i glupi. Izgleda neuverljivo, ali besprekorno funkcioniše. To daje blanko ovlašćenja i pravo na upotrebu svih sredstava, koji brišu granice, skrupule i odgovornost. Događa se razaranje celih država, ubijanje miliona, ukidanje normalnosti života preživelih i nikom ništa“, rekao je laureat Jovan Babić, kome je pripala Povelja Radio Beograda 2, novčana nagrada i lap-top, dar preduzeća Informatika A.D.

Ovo je 17. put da Radio Beograd 2 dodeljuje nagradu za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, koja od 2007. godine nosi ime Nikole Miloševića, filozofa, velikog erudite i intelektualca koji se teorijski oledao upravno na ovim poljima.