Fotografije: Nikola  Otaš

Jedan od dobitnika ovogodišnjeg konkursa za novinsku karkaturu “Pjer“, koji su raspisale Večernje novosti je i autor Dikana, strip autor i karikaturista Lazo Sredanović.

On je dobio nagradu za portret-karikaturu, na kojoj je prikazao glavnu i odgovornu urednicu lista Politika, Ljiljanu Smajlović.

Pored Sredanovića, pobednici ovogodišnjeg, 48. po redu „Pjera“ su Dušan Ludvig („Zlatni Pjer“), Novica Kocić („Srebrni Pjer“), Nikola Kostandinović („Bronzani  Pjer“) i Uroš Petković („Mladi Pjer“).

Pored pobedničkih, u Nacionalnoj galeriji Beograd otvorena je postavka i ostalih najuspelijih radova ovogodišnjeg konkursa.

Osećam se ponosnim što se izložba održava u vreme praznika, kad je Beograd evropska metropola kad je u pitanju zabava, a uz sve to sigurno ide i karikatura.” rekao je Lazo Sredanović na otvaranju postavke i dodao: “Gospođu Smajlović izuzetno cenim kao novinara i urednika, a za crtanje karikature me inspirišu snažne ličnosti kod kojih nije lako predstaviti unutrašnji karakter, i to mi čini izazov.”