Značenje ikona

Značenje ikona

350,00 RSD

Nema na zalihama

Aleksandar Manić

Koreni hrišćanske ikonografije nalaze se u grčkoj, rimskoj i egipatskoj antičkoj umetnosti. Prve hrišćanske slike pojavile su se oko 200. godine na zidovima katakombi, a prvi hrišćanski sarkofazi ukrašeni simboličnim prikazima javili su se oko 230. godine.

Međutim, bilo je potrebno oko dva stoleća da bi se tek rađajuća crkva uspela da izrazi putem slika.

Pod izrazom ikona (εικόνα, gr. slika, lik) ne treba da se shvati samo slika na drvetu, nego isto tako i minijature na pergamentu, freske, mozaici, medalje… Zaštitnice i nerazdvojna pratnja svih hrišćanskih radnji, one su ukrašavale krstionice, crkve, javna zdanja i privatne kuće.

  • ISBN: 978-86-84497-93-4
  • Povez: mek
  • Broj strana: 160
  • Pismo: Ćirilica
  • Format: 235×155 mm
  • Izdavač: Informatika a.d.

Nema na zalihama

Broj artikla: 101383 Kategorije: ,

Opis

Ikone prikazuju nevidljiv i nematerijalni svet, tačnije, duhovnu stvarnost, i njihova uloga je posrednička. Kroz ikone, Hristos, Bogorodica, proroci, apostoli i svetitelji prisutni su među ljudima. Prema Svetome Jovanu Damaskinu (+749), velikom poborniku ikona, poštujući ikone, „mi ne iskazujemo poštovanje materiji, nego kroz nju prikazanom liku“.

Uloga ikone je takođe i didaktička. Ona je teologija iskazana bojama, što potvrđuje Sveti Jovan Damaskin: „Ikona je za nepismenog isto što je pisana reč za onoga koji zna da čita. Ona je za oko isto što je reč za uho.“

Dodatne informacije

Težina 0,750 kg
Go to Top