Nikolaj Viktorovič Inkin rođen je 2. februara 1959. godine u gradu Gorki. Roditelji su bili fabrički inženjeri. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Gorki. Od 1981. radio je prvo kao specijalista za normiranje u fabrici, a zatim kao instruktor u Gradskom izvršnom komitetu. Zainteresovan za lokalnu istoriju. Od 1991. godine, kada je SSSR zamenila Rusija, a razvijeni socijalizam zamenjen tržišnim odnosima, krenuo je u biznis. Promenio je nekoliko banaka i finansijskih kompanija, ali nije zaradio bogatstvo koje mu omogućava da mirno piše knjige. Avakumov testament napisan je 2001. godine, kada je autor ponovo ostao bez posla. Knjiga je dugo ostala rukopis, koji su čitali samo Svečinovi prijatelji.

Prva knjiga, koja je spojila dve priče („Avakumov testament” i „Lov na cara”), objavljena je u Nižnjem Novgorodu 2005. godine.

Od tada je mnogo vode proteklo ispod Volge… „Događaji iz službe detektiva Alekseja Likova i njegovih prijatelja“ marširaju Rusijom, pa čak i prelaze njene granice. Svoje radove autor je video u Talinu, Rigi, Pragu, Beču, Budimpešti, Alma-Ati. Sa interesovanjem i uzbuđenjem posmatra ovaj proces…

Ima preko trideset knjiga. U Nižnji Novgorodskom pozorištu „Komedija“ postoji predstava pod nazivom „Detektivi“. U Nižnjem Novgorodu vode ekskurzije „Oko mesta Likovskog“.

Autor želi da odvede Alekseja Nikolajeviča u sigurno utočište, u mirnu starost. Ali ne zna da li će uspeti. U poslednje vreme se promenio autorov pogled na sopstvene knjige. Pre mnogo godina započeo je samo kao seriju detektivskih priča i nije razmišljao šta će to rezultirati. Sada je njemu (autoru) jasno da ne komponuje samo ciklus knjiga, već pre, sagu o raspadu Ruske imperije, viđenu očima kriminallističkog detektiva. Zadatak je ambiciozan i možda neće uspeti. Na vama je, čitaocima, da procenite.

(skraćena biografija autora, preuzeta sa njegovog sajta http://svechin.ru/)

Nikolaj Viktorovič Inkin se potpisuje ispod svojih radova sa Nikolaj Svečin. Izbor ovog prezimena nije slučajan: uzeto je u čast Aleksandra Andrejeviča Svečina, ruskog vojnog teoretičara, generala tokom Prvog svetskog rata